Pe perioada stării de alertă angajatorul îmi poate schimba felul muncii? (Azi am fost înștiințat de spital ca pe perioada suspendării activității mele de psiholog - spitalul fiind spital suport COVID-19 în continuare - îmi pot oferi un job de brancardier pe o secție.) Starea de alertă

Răspuns sintetic

Schimbarea felului muncii nu a fost posibilă pentru angajații din sănătate...

Răspuns detaliat

NU!

Prin proiectul legii stării de urgență propus Parlamentului, Guvernul a încercat să introducă posibilitatea pentru angajator de a schimba felul muncii angajatului.

Parlamentul a respins în mod expres o astfel de posibilitate. Legea 55/2020 - legea stării de urgență - nu prevede posibilitatea schimbării felului muncii. (Această posibilitate este prevăzută doar pentru polițiștii din penitenciare - art. 63, alin. 1)

Schimbarea felului muncii nu a fost posibilă pentru angajații din sănătate nici pe perioada stării de urgență.

Drepturile și libertățile asociate dreptului la muncă (art. 41 din Constituția României) nu au fost suspendate nici de Decretul 195/2020 și nici de Decretul 240/2020.

În concluzie, atât pe perioada stării de alertă cât și pe perioada stării de urgență se aplică întocmai prevederile Codului Muncii și ale Contractului colectiv de muncă la nivel de sector bugetar sănătate, angajatorul neavând posibilitatea de a schimba prin decizie unilaterală felul muncii.

Mai mult decât atât, exercitarea atribuțiilor dvs. profesionale este esențială în această perioadă atât pentru pacienți cât și pentru salariați. Problema traumelor psihologice pe care le suferă salariații din sănătate implicați în lupta împotriva COVID-19 este recunoscută la nivel global, unitățile sanitare fiind obligate să intervină în sprijinul psihologic al salariaților.

La nivelul unităților implicate în această luptă ar trebui să existe un plan de intervenție în acest sens, adoptat în cadrul Comitetului de Sănătate și Securitate în Muncă.

Notă: Pentru ca adresantul întrebării să nu poată fi identificat (întrebarea ne-a fost adresată pe privat) în descrierea situației am modificat două elemente, păstrând însă sensul general/juridic al stării de fapt.