La noi în spital stimulentul nu a fost acordat salariaților din Camera de Gardă care au consultat pacienți depistați pozitiv. Angajatorul a procedat corect? Starea de urgență

Răspuns sintetic

Au dreptul la stimulentul de risc categoriile de salariați enumerate de actul normativ implicate „direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea şi tratamentul pacienţilor infectaţi cu COVID-19”.

Răspuns detaliat

În ambele forme ale OUG 43/2020 ipoteza juridică este identică, având dreptul la stimulentul de risc categoriile de salariați enumerate de actul normativ implicate „direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea şi tratamentul pacienţilor infectaţi cu COVID-19”. Salariații (care fac parte din categoriile enumerate de lege) din camerele de gardă/UPU/triaj, care au participat la aceste activități desfășurate asupra pacienților COVID-19, chiar dacă s-a constatat ulterior că ei au fost pozitivi SARS-CoV-2 (excepție făcând situațiile în care pacienții au fost infectați în spital, ulterior momentului internării),  îndeplinesc condițiile legale pentru a beneficia de stimulentul de risc, participând cel puțin la evaluarea și diagnosticarea acestor pacienți.